frici ,adevaruri si mituri despre cai


Question: What are the only two things Horses are scared of?2016-10-03_143435

Answer: Horses fear two things – things that move and things that do not move.
It is their nature of being a horse – remember this the next time you get upset with your horse for spooking.

 

 

Calul tau se sperie mai mereu in timp ce altii nu au nici o problema ? Unii dintre ei o iau la fuga
2016-10-03_223948dupa ce s-au speriat pe cand altii doar se sperie si raman pe loc ? Oricum ar fi , acest lucru este neplacut pentru tine,  dar  si extrem de periculos. Cei mai multi oameni nu-si dau seama ca pot influenta reactia calului prin atitudinea lor.  O mica schimbare la om  poate transforma un cal speriat in unul increzator.

În cazul în care calului tău îi pasă de ce se întâmplă în jur, în loc să se concentreze pe tine, va fi mult mai probabil să se sperie. Intotdeaua este bine sa -i atrageti atentia asupra voastra , astfel va fi mai putin probabil sa se sperie de imprejurimi. 2016-10-03_224427 Daca el incearca sa-si indrepte atentia asupra altor lucruri sau asupra altor cai din jur, trebuie sa incercati sa -i atrageti atentia asupra voastra, cerandu-i sa faca unele lucruri de baza pe care le stie deja.   De exemplu, un cerc mic in trap, tranziții de mers, oprire sau orice altceva . Probabil că nu vei vedea o schimbare uriașă într-o săptămână, dar cu multe exercitii si cu timpul, schimbarea va veni.

Ar fi un lucru pe care ar trebui sa-l evitam: sa nu laudam calul cand s-a oprit dupa ce s-a speriat. Intr-un fel, sa nu facem greseala de  a-l  lauda ca s-a speriat , ca a fugit si la final s-a oprit si astfel sa inteleaga ca este foarte bine ca a fugit. Din contra, ar trebui sa ne intoarcem la locul unde s-a speriat si sa il facem sa inteleaga ca : „Nu vreau sa fugi cand te sperii ” , dar bineinteles, fara a-l pedepsi ca s-a speriat .

De ce anume se sperie caii? De orice, de ce misca si de ce nu misca .  Poate trece de 1000 de ori pe langa o punga si a 1001 oara sa o vada ca pe un monstru.  Mai jos, cateva exemple reale intalnite in  viata de zi cu zi a unor calareti :

  • prietenul meu are un cal care are o stranie afinitate pentru magarusi. El nu a trait langa  sau nu a intalnit magarusi in viata lui .
  • un calut ( majoritatea de fapt) crede ca o punga de plastic ii poate manca.  Cu munca s-a mai calmat dar tot se uita la punga de parca aceasta va sari pe el .
  • un calut s-a speriat de pelerinele de ploaie colorate.  O ora si ceva a stat in ploaie pe pasune pentru ca nu a vrut sa se apropie de proprietarii lui .  Cand l-au strigat, a ridicat capul, s-a uitat la ei de pe pasune si a luat-o in directia opusa.
  • o poveste amuzantă despre o iapă mai în vârstă, care ne place sa glumim ca ei  nu ii este frică de nimic, cu excepția struților.
  • cailor le este teama de alte specii de animale.

Unor cai le este teama sa traverseze o mica baltoaca si nici o cantitate de incurajare sau de 2016-10-03_143422rugaminti nu-l va face sa treaca prin ea. Teama unui cal de apa este o problema comuna . Pentru a depasi aceasta teama , el va trebui sa aiba incredere completa in tine, incredere ce se construieste intr-o perioada de timp .

NICIODATA, niciodata sa nu folositi nici un fel de  forta fizica sau sa aratati furie pentru a rezolva problema.  Acest lucru va creste frica calului. Va invata sa asocieze frica cu voi si astfel va duce la un antrenament extrem de dificil.  Caii sunt animale de turma si invata sa urmeze instructiunile conducatorilor lor.

Oricat de ciudat ar parea, cailor le este frica de intuneric. Caii, fiind animale de pradă precum și animalele de turmă, de multe ori au nevoie de compania altor cai pentru a se simti în siguranță, în special în întuneric.

~ VA URMA ~

2016-10-06_133743

partea a III a

2016-10-04_224858

partea a doua a

<- continuare : partea a II a :

continuare : partea a III a : ->

Categorii: informatii generale despre cai | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „frici ,adevaruri si mituri despre cai

  1. Pingback: frici, adevaruri si mituri despre cai – partea III | Echitatie Agrement Spectacole Cai Saftica

  2. Pingback: frici, adevaruri si mituri despre cai – II | Echitatie Agrement Spectacole Cai Saftica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Lansează un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: