Calul si sacalul – poveste cu morala pentru copii


 

A fost odata ca niciodata un cal regal care era obisnuit sa locuiasca la palatul regelui. Calul era foarte drag regelui asa ca era foarte bine ingrijit si hranit.

In vecinatate mai era un sacal care obisnuia sa traiasca prin zona in care calul avea adapost. El era numai oase si foarte slabit. Mereu era fascinat de mirosul ovazului dulce cu care era hranit calul.

” Ce mancare regala are acest cal in fiecare zi … Ce norocos! ”

Intr-o zi, sacalul nu a mai putut rezista mirosului si cumva s-a furisat in grajdul calului. El a mancat resturile de ovaz care ii cadeau din gura calului. I-a placut atat de mult ovazul incat a inceput sa vina zilnic sa manance. Zile intregi, calul nu a simtit mirosul sacalului, el fiind ocupat cu delicioasa sa mancare. Usor, sacalul a devenit tot mai puternic datorita hranei bogate pe care o manca.

Intr-un final, el a fost observat de cal.

” Cine esti tu, coleg micut? ”

” Eu am venit din satul de langa. In fiecare zi am mancat hrana pe care tu o scapai din gura. „2016-11-05_112202

” Dar cum se face ca eu nu te-am observat? ”

„Nu stii ca sacalii sunt foarte inteligenti si destepti? „Sacalul a inceput sa rada cu gura deschisa.

” Ha ha ha, buna gluma ! ”

Calul a inceput sa se bucure de compania sacalului si a inceput sa-si imparta mancarea cu el. Apoi, amandoi au inceput sa petreaca timpul impreuna si in scurt timp, au devenit foarte buni prieteni. Ei mancau impreuna, dormeau impreuna si se jucau impreuna. Erau asa de buni prieteni incat nu suportau sa se desparta.

Dar intr-o zi, un om a vazut sacalul si l-a intrebat pe ingrijitorul calului: ” Cum de esti de acord ca un sacal sa stea in grajdul regelui? „2016-11-05_112852

” Nu l-am observat pana acum. Ce ar trebui sa fac?”

” Goneste-l. ” Omul a legat si a dus sacalul departe de sat.

Calul regelui a devenit foarte trist dupa acest incident. Ii era foarte dor de prietenul sau. Nu mai voia sa faca nimic fara prietenul sau drag asa ca nu a mai mancat si nu a mai baut apa. Ca ultima solutie, ingrijitorul a mers si i-a spus regelui, dar nu a mentionat nimic de sacal.

Regele avea un ministru foarte intelept care era recunoscut pentru cunostintele sale de a intelege animalele.  ” Dl. Ministru, du-te la grajd si afla motivul pentru care calul se afla in starea actuala!”. Ministrul a mers la grajd si a gasit calul foarte trist. S-a tot uitat la cal, apoi a intrebat ingrijitorul: „Nu este nimic in neregula cu sanatatea calului… dar de ce arata asa trist? Eu cred ca este lovit de durere din cauza pierderii cuiva drag. Stii cumva daca acest cal a avut o prietenie stransa cu cineva?” Dar ingrijitorul nu a vrut sa recunoasca. Atunci ministrul i-a spus: ” Nu minti, daca va muri calul tu vei fi de vina. „Atunci ingrijitorul a spus: ” A fost aici un sacal care manca, dormea si se juca cu calul. El a fost luat de un strain acum 3 zile. ”

2016-11-05_114248

” Maiestate, dupa parerea mea, calul nu este bolnav, doar se simte singur fara prietenul sau, sacalul.”

” Ai dreptate, prietenia este unul dintre cele mai frumoase lucru din viata aceasta. Este surprinzator cum un cal a devenit asa bun prieten cu un sacal. Stii cumva unde este sacalul? Cum putem sa aducem pe prietenul calului meu inapoi si asa sa-l facem fericit pe cal? ”

” Majestate, trebuie sa faceti o declaratie in care sa spuneti ca oricine tine sacalul care locuise la grajdul regelui, va fi pedepsit.”

Regele asa a facut si in momentul in care omul care a luat sacalul a auzit de declaratia regelui, a dat imediat drumul sacalului.

Cand s-a vazut liber, sacalul a alergat cat de repede a putut spre grajdul regelui. Cand l-a vazut, calul a fost asa de incantat incat l-a lasat sa sara pe spatele sau. Sacalul isi invartea coada de bucurie in timp ce ochii calului sclipeau de bucurie.  Regele a fost incantat sa-si vada iar calul foarte fericit incat l-a recompensat pe ministrul sau pentru inteleapta judecata. Si apoi, calul si sacalul au trait fericiti pana la adanci batraneti.

 

 

 

 

Categorii: povesti cu caluti | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Lansează un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: