calul dominant si relatia lui cu omul


 

Calul tau cabreaza,  zvarle, loveste,  musca,  o ia la fuga necontrolat sau te ameninta in timp ce mananca ?   –   inspirat din articolul lui Larry Trocha

Daca calul tau are oricare din problemele enumerate mai sus  sau iti este dificil, in general,  sa-i faci fata, atunci informatiile urmatoare pot fi exact ceea ce cauti.

Ceea ce au in comun  fiecare din aceste probleme de comportament  este lipsa de respect pentru oamenii care incaleca sau se ocupa de cai. O mare parte din problemele de cai sunt cauzate de o lipsa de respect sau de o lipsa de control .  Conduita nepotrivita a calului este prezenta pentru ca el nu te respecta si nu te respecta pentru ca tu nu-l poti controla. Si nu-l poti controla pentru ca el cantareste peste 500 kg si se comporta urat. 2016-10-12_124431

De la inceput, multi proprietari de cai nu sunt nici macar constienti de faptul ca al lor cal este lipsit de respect fata de ei. Au nevoie de timp ca sa recunoasca acest comportament nelalocul lui.  Asta deoarece acest comportament incepe subtil si , treptat, se agraveaza in timp. Acest ” respect ” este o parte naturala a unui cal si este legata de comportamentul dominant sau supus in relatia cu alte animale, inclusiv oamenii.

Intr-o turma de cai, fiecare are locul sau. ” Calul de sus” este dominant peste toate celelalte animale  iar ” calul de jos” este supus tuturor cailor din turma.  Caii dominanti au respectul tuturor cailor supusi si 2016-10-12_123741intotdeaua ceilalti se dau din calea lor.  Caii supusi nu primesc nici un respect de la caii dominanti si intotdeaua sunt dati la o parte . Caii din mijloc vor fi dominanti peste unii cai si supusi altora. In toate relatiile, in toate intalnirile dintre doi cai, unul va fi supus , altul, dominant.

Ei bine, calul vede relatia cu tine la fel cum o vede cu un alt cal.  Unul din voi va fi cel dominant iar celalalt va fi cel supus. In mod natural, calul , daca poate sa aleaga,  va alege sa fie cel dominant. Acum, in cazul in care calul insista sa fie partea dominanta, si tu nu-l corectezi,  te afli intr-o problema. El va deveni din ce in ce mai indraznet si asa problemele comportamentale incep sa apara. Fii constient, problemele comportamentale nu apar peste noapte!

Pentru a avea o relatie buna cu calul tau , trebuie sa fii partenerul dominant. Trebuie sa fii sigur ca el te vede ca pe un lider. 2016-10-12_123823Cu acest lucru ii vei castiga respectul , increderea si dorinta de a te multumi . De obicei, invatand un cal sa se miste de buna voie si sa iti respecte spatiul , va fi un punct in plus pentru castigarea respectului.  Pe de cealalta parte, incercand sa-l ademenesti ca sa te asculte , tot nu va functiona. Nici ” prajiturelele ” lui preferate nu vor face minuni . Probabil le-ati incercat deja si calul a devenit si mai neascultator.

 

 

Categorii: informatii generale despre cai | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Lansează un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: