printre cai – cum sa evitam accidentele – partea I


„Human safety is first.
Horse safety is second.
Everything else is third.”          – John Lyons                                                                                     

Lucrul cu calul  in conditii de siguranta  se bazeaza pe intelegerea raspunsului calului la mediul sau. Sa tinem minte ca supravietuirea calului in mediul sau natural depinde de cateva trasaturi genetice pe care le-au dezvoltat de-a lungul timpului.

Lucrul cu calul sau echitatia pot deveni periculoase daca nu sunt urmate cateva reguli de siguranta. Fie ca lucrati cu primul vostru cal sau va bucurati de lectia de echitatie a copilului dvs, invatarea unor masuri de siguranta vor preveni accidentarile.  Cateva recomandari te pot ajuta sa evitati loviturile, calcatul pe degetele de la picioare, muscatul de degete, etc. La inceput, aceste reguli va pot coplesi dar usor usor, ele devin obiceiuri, la fel ca privitul in ambele sensuri la traversarea strazii.

Fiind animale care cad prada, caii au abilitatea sa reactioneze rapid si fuga de pradatori a fost cheia supravietuirii lor.  Acest instinct ramane puternic si pentru caii domestici, chiar daca vom face toate eforturile sa le oferim un mediu sigur in care sa traiasca. 2016-10-14_182857

  • cele mai multe accidente se intampla pe intorsatura cand dai drumul cailor afara, mai exact, cand intri cu ei in padoc si le dai drumul din dreptul portii. Acolo esti la un milimetru sa fii lovit si nu din rautatea calului, ci din pozitionarea ta gresita.

Ce putem schimba in aceasta imagine pentru a evita accidentarea  : calul trebuie sa stea in partea dreapta a femeii, in spatele ei,  fiind tinut cu mana dreapta si fiind cu ochii pe el in timp ce intra in padoc,  si inchide poarta cu mana stanga. In momentul cand femeia se intoarce printr-un cerc mai larg  ca sa inchida poarta, calul va trebui sa o urmeze si sa se roteasca in jurul ei ca sa ajunga pozitionat in spatele femeii . Abia cand poarta este inchisa , ea se intoarce cu fata la cal si-i va da drumul calului din lesa indreptandu-se spre iesire, neluandu-si ochii de la el.

In imagine, dand drumul calului in acel moment, el o va lua la fuga , poate va zvarli si in acea pozitie femeia va fi lovita.  Aici, de vina nu este calul , deoarece el se va bucura de libertate asa cum stie el.

O alta perspectiva este cand animalul nu a inceput dresajul  :  se va intoarce si va iesi din padoc sau o va impinde cu pieptul si va trece peste ea,  luand-o la fuga.  Multi factori pot determina calul sa reactioneze in diferite ipostaze , este de datoria noastra sa ne dam seama care ar putea fi reactia lor si sa luam masuri pentru a o preintampina.

  • prinderea unui cal de pe pasune, mai ales cand este intr-un grup, poate fi un act la fel de periculos.2016-10-14_204235  Chiar daca ceilalti cai par sa pasca linistiti, nu garanteaza nimeni ca isi vor continua activitatea in timp ce tu iti scoti calul afara din padoc.

Daca trebuie sa treci printre alti cai ca sa ajungi la calul tau, pastreaza distanta de ceilalti pana ajungi la el. La fel trebuie sa faci si cand te indrepti spre poarta .

 

Un caz aparte, o femeie a murit din cauza ranilor suferite in timp ce isi tundea calul. Mary Hancy, de 55 ani, din Norfolk, a fost ranita mortal, doar ca a fost la locul nepotrivit in momentul nepotrivit.  Calul avea 5 ani, s-a speriat de ceva si zvarlit, moment in care a fost lovita in cap si in abdomen.

Actrita Patty Duke, de  55 ani, a suferit o fractura de craniu si o comotie cerebrala dupa ce a incercat sa aplice spray de muste pe o manza de 2 ani, in boxa ei. A fost spitalizata pentru mai multe zile, apoi externata.

In marea Britanie, un copil de 9 ani a fost lovit mortal de un cal in timpul unei plimbari la camp. Ei s-au oprit sa se odihneasca si in acest timp  unul din cai s-a luat la bataie cu un ponei. A incercat sa-i desparta dar a fost lovita de 2 ori de cal. Prima lovitura a trimis-o la pământ în timp ce a doua a nimerit-o în ceafa exact sub marginea castii.2016-10-19_125802

~ partea a II a : continuare ->

 

Categorii: informatii generale despre cai | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „printre cai – cum sa evitam accidentele – partea I

  1. Pingback: printre cai – cum sa evitam accidentele – partea II | Echitatie Agrement Spectacole Cai Saftica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Lansează un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: